Certificate SSL

Home / Certificate SSL

Ce este SSL?

SSL este un protocol standard pentru criptarea comunicatiei intre utilizator (browser web) si site-urile pe care le viziteaza ce au instalate certificate SSL (in general magazinele online unde utilizatorul trebuie sa introduca date personale). Datele transmise intre browser si server sunt criptate folosind un protocol bazat pe doua chei de autentificare, una pubica si alta privata. Datele trimise din browser catre serverul web sunt criptate folosind cheia publica a site-ului, ceea ce garanteaza ca datele transmise vor putea fi decodificate doar de serverul pe care este gazduit site-ul web. In acelasi timp, certificatul digital, semnat de o autoritate de certificare recunoscuta de browser, garanteaza adevarata identitate a site-ului, dar in acelasi timp previne interceptarea datelor pe traseul transmisiei, independent de calea de comunicare.

Utilizatorii isi pot da seama daca un site foloseste conexiune securizata SSL prin faptul ca browserul web afiseaza in coltul din dreapta/stanga (in functie de browser) o iconita cu un lacatel. Versiunile mai noi de browsere ca Firefox si Internet Explorer 7,8 si 9 afiseaza in acelasi timp si bara de adresa in culoarea verde (daca certificatul pe care il foloseste site-ul vizitat este EV - extended validation), garantand securizarea comunicatiei. Certificatele SSL pot fi folosite si pentru securizarea comunicatiei la nivel de aplicatie (cum ar fi de exemplu trimiterea si primirea de e-mailuri securizate).

Incepand cu 1 octombrie 2011 Facebook obliga orice utilizator care ruleaza o aplicatie sa foloseasca Certificat SSL ca o masura de securitate suplimentara pentru utilizatorii ce navigheaza in mod securizat in reteaua de socializare.